Onze dirigent Ben Perry

Ben Perry is al jaren de vaste dirigent van de Mestreechter Operètte Vereiniging. Hij verheugt zich enorm op de première van 13 april. "Ik hoop dat het publiek zichzelf toestaat om een vernieuwde MOV te bekijken en beluisteren en daaraan evenveel plezier als voorheen zal beleven.​​​​"

 

Ben Perry is geboren, getogen en nog steeds woonachtig in Maastricht. In zijn dagelijkse leven is hij teamleider van de tweetalige afdeling atheneum van het Porta Mosana College in Maastricht. “Toen ik in 2008 gevraagd werd om Rick Debie op te volgen, voelde ik meteen enthousiasme. De MOV is mede-opgericht door mijn vader, Marcel Perry. Dat geeft dus al een band. De MOV besteedt aandacht aan het Maastrichts dialect en doet dat met muziek. Mijn twee passies verenigd. Dat de MOV zich op amateurs richt, is voor mij ook heel belangrijk.”

Spannend vanaf het begin

‘Door melger en bein’ wordt de vijfde productie die Ben dirigeert. Voor het eerst een heel nieuw stuk. “De vorige producties waren vertaalde producties. Het verhaal bleef grotendeels intact, inclusief de vaak gekunstelde wendingen in de verhaallijnen. Cees Rullens, onze tekstschrijver, mocht nu een verhaal schrijven dat bij zijn en onze eisen past.”

Hier koos de vereniging, mede op advies van de muziekcommissie, bewust voor. “Het was tijd om even afstand te doen van de bekende en het gewende ‘vertalen van een bestaande operette’. We waren er een beetje op uitgekeken. Begrijpelijk, als je dit al sinds de jaren 50 doet”, aldus Ben. “Het was vanaf het begin spannend. Een schrijver en een componist carte blanche geven is niet niks. We kenden Cees Rullens en Nard Reijnders uiteraard en werkten al eerder samen. Toch was het telkens als er een e-mail binnen kwam met een van de composities een spannende verrassing. Hoe ontwikkelt het verhaal zich? Hoe klinkt het werk van Nard? Past het bij ons? Bij de solisten? Bij het koor?”
 

'Een schrijver en een componist carte

blanche geven is niet niks'

Aaneenschakeling van stijlen

“De muziek, gecomponeerd door Nard Reijnders, klinkt uiteraard meer van deze tijd dan ooit tevoren. Het is, zoals het verhaal feitelijk vraagt, een aaneenschakeling van stijlen door de tijden heen en dat maakt het tot een heerlijk bonte mix. Mocht er een stijl tussen zitten die je niet bevalt, dan duurt dat hooguit 5 minuten… Dan komt er weer wat nieuws.” Het stuk bevat voldoende uitdagingen voor de dirigent en de zangers. “Nard schijft moderner dan Offenbach of Lecocq. Die eigentijdse stijl is nieuw voor de leden van de MOV. Het duurde even voordat de zangers eraan gewend waren, maar al snel genoten ook ze van wat ze zelf zongen. Uitdagend was ook het proces van het wachten op geschreven stukken. Door allerlei onvoorziene omstandigheden duurde dat soms erg lang. Dat maakte velen nerveus. Inmiddels zijn alle puzzelstukjes op hun plaats gevallen. Het studeren van allerlei losse onderdelen komt in de laatste weken voor de première bij elkaar tot een geheel. Dat zorgt voor veel plezier en veel ‘aha, zit dat zo?!’-momenten.” 

Mooi en herkenbaar verhaal

Ben is benieuwd naar de reacties van het publiek. “Ik hoop dat het publiek zichzelf toestaat om een vernieuwde MOV te bekijken en beluisteren en daaraan evenveel plezier als voorheen zal beleven. Er zit in ‘Door melger en bein’ veel humor in een mooi en herkenbaar verhaal van Cees over onze eigen Maastrichtenaren in onze eigen Sint Pietersberg. Een beetje maatschappijkritisch en vooral geweldige muziek van Nard. Sinds vorige week repeteren we ook met een orkest van jonge enthousiaste musici van het Conservatorium Maastricht. Weer een stapje dichterbij de première. Heerlijk!”