Een dikke poen vaan Lies

Eveline Leunessen-Van Heeswijk speelt de rol van Lies in ‘Door melger en bein’. Wie is ze en hoe bereidt ze zich voor op de productie?

 

 

“In 2001 ben ik gevraagd om als soliste mee te werken aan de productie ‘De Sigeunderberon’ en daarna ben ik nooit meer weggegaan bij de Mestreechter Operètte Vereiniging. Tot op de dag van vandaag doe ik het met heel veel plezier en toewijding!  Lid zijn van de MOV is niet alleen een avond in de week zingen. Het betekent voor mij lid zijn van een muzikale familie. Hier zijn vriendschappen ontstaan en hier wordt ook lief en leed gedeeld. Zo is dan ook mijn hele gezin betrokken. Mijn man helpt vaker mee met feestjes en zorgt geregeld voor de inwendige mens van de leden.”

Oudere dame

Eveline voelt zich vereerd dat ze een van de hoofdrollen mag invullen. “Het is voor mij niet de eerste keer dat ik een hoofdrol heb, maar steeds vind ik weer heel bijzonder. Ik mag een oudere dame, genaamd Lies spelen. Het is de eerste keer dat ik me mag inleven in de geest van een oudere vrouw, waarbij het leven haar sporen heeft achter gelaten. Lies heeft in haar leven niet altijd haar eigen keuzes kunnen maken en op oudere leeftijd krijgt ze alsnog de kans om haar hart te volgen en dit doet ze ook vol overgave.”

Verschillen

“Ik verschil veel van Lies. Sowieso qua leeftijd, ik ben 39 en Lies is de 80 gepasseerd. Zij heeft haar hele leven moeten wachten op de liefde van haar leven, terwijl ik al meer dan 20 jaar met de mijne gelukkig samen ben. Zij is introvert, ik ben meer extrovert. Maar natuurlijk zijn er altijd gelijkenissen te vinden. Inleven in de rol gaat stapje voor stapje en heeft tijd nodig. Ik heb een oma van 93 en door onder andere naar haar te kijken, probeer ik de oudere vrouw in mezelf boven te halen. Daarbij krijg ik ook goede aanwijzingen van Cees Rullens, onze regisseur.”

Operette losgelaten

“’Door melger en bein’ is voor mij, maar eigenlijk voor de hele vereniging een unieke productie. Alles is nieuw. De muziek is voor ons geschreven, zo ook het libretto. We hebben de ‘operette’ helemaal los gelaten. Een prachtige uitdaging. Elk koorlid heeft een rol en is dus ook even belangrijk in het stuk. Iedere week zie ik tijdens de repetities het verhaal met alle personages groeien, dat is prachtig om te zien en horen."