“Een uniek feest waar je bij moet zijn!”

Een aantal weken voor de première spraken we Cees Rullens, regisseur en tekstschrijver van Door melger en bein. Over grenzen opzoeken en je hart volgen.

Theatermaker, regisseur en schrijver Cees Rullens regisseerde talloze theaterstukken, waaronder de Passiespelen in Tegelen. Daarnaast reisde hij de wereld rond om in achterstandsgebieden sociale theaterprojecten op te zetten. Voor MOV was Cees ook de regisseur van ‘'t Meideke vaan Medam André' (2014) en ‘De Geis vaan Mestreech’ (2016).

Spannend, nieuw proces

“Toen MOV mij de derde keer benaderde, gaf ik aan dat ik me meer wil gaan richten op het schrijven. ‘Nou, dan schrijf je deze voorstelling toch ook!’, was het antwoord. Dus zo geschiedde. Ik was aangenaam verrast. MOV laat hiermee zien dat ze durven. Het is een gewaagde keuze om niet alleen de muziek, maar ook het verhaal helemaal in eigen hand te nemen. Alles is anders dan de vorige producties. Het script, de vormgeving, de muziek... Dit zie ik geen ander amateurgezelschap doen. Voor MOV is het een spannend, nieuw proces. En voor mij ook!”

Actuele en gevoelige onderwerpen

Ook qua inhoud zoekt Cees de grenzen op in Door melger en bein. Met actuele thema’s zoals vluchtelingen en de kerncentrale in Tihange. Maar ook gevoelige onderwerpen als liefde en erotiek bij ouderen komen aan bod. “Niet om te shockeren, maar om begrip te creëren”, legt hij uit. “Ik vind het belangrijk dat dit soort onderwerpen bespreekbaar zijn. Liefde en seks houden niet op als je oud bent. Het gaat gewoon door, mensen!”, lacht Cees.

Inspiratie op de hoek van de straat

Cees schrijft in het Nederlands. Jeroen Perry vertaalt de teksten vervolgens naar het Maastrichts dialect. “De liedteksten zijn klaar. Soms rolde het er zo uit, soms waren het zware bevallingen”, aldus Cees. Inspiratie vindt hij op de hoek van de straat. “Ik zie veel mensen om me heen die niet hun hart volgen in de keuzes die ze maken in hun leven. Net als Lei en Lieske, de hoofdrolspelers in Door melger en bein. Spijt komt altijd te laat. Ik hoop dat mensen van de voorstelling iets mee naar huis nemen. Iets om over na te denken. Wat, dat mag je zelf weten.”

Optelsom

Nard Reijnders componeerde de muziek van Door melger en bein en Ben Perry dirigeert. De decorstukken worden gemaakt door leerlingen van het Porta Mosana College in Maastricht. “Door melger en bein is een optelsom van enthousiaste, talentvolle mensen, die er samen iets geweldigs van maken. Een uniek feest waar je bij moet zijn!”, besluit Cees.