Over MOV

Hoe het begon

De Mestreechter Operètte Vereiniging (MOV) is in 1949 op spontane wijze ontstaan als gelegenheidsmannenkoor, ter opluistering van de festiviteiten in het kader van het 100-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Papierfabriek (KNP) in Maastricht. De initiatiefnemer was de heer M. Perry, grote animator en dirigent. De eerste jaren beperkte zich het optreden nog tot KNP-feesten. Met meer repetities, verrijking van notenkennis en uitbreiding van het repertoire, werd in 1957 besloten tot optredens naar buiten en deelname aan zangersdagen en concerten. Eind jaren '50 ontstond in navolging van de heren, ook een dameskoor.

De eerste producties

Op 12 november 1966 ging de musical 'Trijn de Begijn' in premiere in de Sphinx-zaal. Deze musical, die jong en oud verraste, trok 5 volle zalen. Eind 1968, begin 1969 bracht de Mestreechter Operètte Vereiniging 5 voorstellingen van de opera ‘De Kapitein vaan Köpenick’, eveneens van de gebroeders Olterdissen. Het publiek en de pers waren zeer enthousiast. Zowel 'Trijn de Begijn' als 'De Kapitein vaan Köpenick' zijn vastgelegd op lp. Er zijn honderden platen verkocht, zelfs aan Maastrichtenaren in Amerika, Australië, Noorwegen en Canada. Sindsdien is het traditie om elke twee jaar een productie op de planken te zetten.

 

Overzicht van de meest recente producties

2002 - 'De Sigeunderberon' ('Der Zigeunerbaron' van Johann Strauss Jr.)

2004 - '’n Nach in Venetië' ('Eine Nacht in Venedig' van Johann Strauss Jr.)

2006 - 'Medam Hélène ('La Belle Hélène' van Jacques Offenbach)

2008 - 'Student zoonder cent' ('Der Bettelstudent' van Carl Millöcker)

2010 - ''t Getuug' ('Les Brigands' van Jacques Offenbach)

2012 - 'Trijn de Begijn' (Fons Olterdissen)

2014 - ''t Meideke vaan Medam André' ('La fille de Madame Angot' van Charles Lecocq)

2016 - 'De geis vaan Mestreech' ('La grande-duchesse de Gérolstein' van Jacques Offenbach)

 

MOV werkt aan vernieuwing!

Onder het motto ‘zingen is een feest voor iedereen’ hebben de enthousiaste leden van de Mestreechter Operètte Vereiniging als doel om muziektheater in het Maastrichtse dialect als cultuurvorm te behouden. Terwijl opgevoerde stukken voorheen altijd bewerkingen waren van bekende opera's of operettes in het Maastrichtse dialect, slaan we met de aankomende productie een nieuw en spannend pad in; voor het eerst wordt een voorstelling voor ons geschreven en gecomponeerd, met dank aan tekstschrijver en regisseur Cees Rullens en componist Nard Reijnders.

 

Lees ook:

Onze dirigent Ben Perry
Het gevoel van thuis
Coen geneet vaan zinge
Maak kennis met 'Lei vaan Lummel'
Een uniek feest (interview Cees Rullens)
Een dikke poen vaan Lies
Terug in de tijd
Marie-Jeanne geneet vaan zinge